Jaarverantwoording 2020
portal

Paragrafen

Verbonden partijen

3.6.3 Actuele ontwikkelingen

De actuele ontwikkelingen van de verbonden partijen staan beschreven onder Gemeenschappelijke Regelingen, Vennootschappen en coöperaties en overige vennootschappen. Hieronder vindt u een toelichting op de verbonden partijen waarbij in 2020 sprake was van majeure ontwikkelingen en/of risico’s.

IGM
Het college heeft het besluit genomen om het belang in de IGM op termijn te beëindigen en gekozen voor geleidelijke afbouw. Bij geleidelijke afbouw worden de risico’s op waardedaling van het vastgoed van IGM beheerst en worden door de gemeente verstrekte leningen geleidelijk afgebouwd. We hebben in de richting van IGM aangegeven dat het moet gaan om een actieve afbouw en geen passieve uitloop. Op basis van ons voorgenomen besluit is de IGM al begonnen om haar activiteiten af te bouwen. Dit heeft geresulteerd in enkele versnelde aflossingen door klanten van de IGM. Dit heeft er toe geleid dat de door de gemeente aan IGM verstrekte leningen fors zijn afgenomen naar ongeveer 8,1 miljoen euro eind 2020.

Soweco
De gemeente Almelo brengt de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) vanaf 2021 onder lokale verantwoordelijkheid en wil de uitvoering van de Wsw gaandeweg integreren in de uitvoering sociaal domein. Eén van de stappen in het proces is het opheffen en liquideren van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Soweco en haar 100% dochtervennootschappen (de Soweco groep). De raad heeft op 16 juni 2020 hier toestemming toe verleend. In vervolg hierop heeft het Algemeen Bestuur van de GR Soweco op 2 juli 2020 besloten tot het liquideren van de GR en de opdracht gegeven een liquidatieplan op te stellen. Het geeft een leidraad voor de liquidatie en geeft de gevolgen van de opheffing en liquidatie weer. Het college heeft ingestemd met het liquidatieplan en het onderhandelaarsakkoord dat er in is opgenomen voor het sociaal plan voor overgang van het personeel. De raad kan nog zienswijzen op het liquidatieplan indienen.

Eén van de onderdelen in de nieuwe uitvoering is de nieuwe uitvoeringsorganisatie (werknaam de NUO). De NUO is een stichting die voor de gemeente beschut werk, training, begeleiding en opleiding uitvoert. In de NUO organiseren de gemeenten tevens enkele werkgeverstaken voor de Wsw. De NUO wordt opgericht door de gemeenten Almelo en Twenterand. Almelo, Twenterand én de gemeenten Wierden en Tubbergen zullen via een dienstverleningsovereenkomst diensten bij de NUO afnemen. Het inrichtingsplan NUO en de concept akte van oprichting geven inzicht in de doelen van de stichting, de taken, de organisatie, de formatie en de primitieve begroting van de stichting. Het college legt het inrichtingsplan en de concept akte van oprichting voor aan de raad en de Adviesraad Sociaal Domein. Als deze beide organen hun visie op dit plan en de akte hebben gegeven, zal het college in maart /april 2021 een definitief besluit nemen, opdat de stichting daadwerkelijk opgericht kan worden.

Omgevingsdienst Twente (ODT)
Het jaar 2020 is zowel voor de Omgevingsdienst Twente (ODT) als haar deelnemers turbulent verlopen. Belangrijkste oorzaak is vanzelfsprekend de uitbraak van het COVID-19 virus. De omgevingsdienst is nu 2 jaar operationeel. Deze periode is gebruikt om de samenwerking te zoeken met deelnemers en overige (keten) partners. Op intensieve wijze is gebouwd aan het vertrouwen in de ODT door veel tijd te besteden aan de vastlegging van werkafspraken met alle betrokken partijen en het inrichten van goed accountmanagement. Ook de komende periode zal dit proces verder worden voortgezet. Daarbij dient rekening te worden gehouden met een aantal belangrijke externe ontwikkelingen. De invoering van de Omgevingswet staat gepland voor 1 januari 2022. In een periode van 3 jaar dient de ODT conform het bedrijfsplan over te gaan van input- naar outputfinanciering. De geplande startdatum van outputfinanciering is daarmee 1 januari 2022. Conform het bedrijfsplan ODT is de omgevingsdienst in de loop van 2020 doorgegroeid naar een bezetting van 84,2 fte vast, en 30,8 fte inhuur. De totale bezetting bedraagt 115 fte.

Openbaar Lichaam Crematoria Twente (OLCT)
Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling heeft, met instemming van het algemeen bestuur, opdracht gegeven tot een heroriëntatieonderzoek op het publieke eigenaarschap van Crematoria Twente BV. Past publiek eigenaarschap nog binnen de taakopvatting van de gemeenten om via een gemeenschappelijke regeling aandeelhouder te zijn van een crematorium? In de eerste helft van 2021 krijgen de deelnemende gemeenten de gelegenheid om discussie te voeren over een strategische heroriëntatie op het eigenaarschap en het huidige governance construct van het OLCT.

Regio Twente
Binnen de Regio Twente wordt op dit moment gewerkt aan de veranderopdracht om de regionale samenwerking te versterken. De 4 hoofdlijnen van de veranderopdracht zijn: focus op sociaal economische structuurversterking/aansturing van de 3 O’s in de Twenteboard, de (huidige) GR met GGD/OZJT/VTT, de Recreatieve Voorzieningen en de ‘Coalitions of the Willing’. De gemeenteraad is in het afgelopen jaar op verscheidene momenten geïnformeerd over de transitie.

RBT/ XL Businesspark
Volgens de afspraken die daarover in 2016 zijn gemaakt heeft het dagelijks bestuur van het Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) besloten om in het najaar van 2020 een evaluatie naar het huidig RBT te laten uitvoeren. De Provincie Overijssel voert namens het dagelijks bestuur het opdrachtgeverschap voor de evaluatie. De evaluatie bestaat uit twee onderdelen:

  1. De geldende afspraken over financieel-technische vraagstukken worden geëvalueerd. Dit is richtinggevend voor de financieel-technische arrangementen die de deelnemers de komende jaren voor het huidige RBT moeten treffen;
  2. De meer strategische vraag ten aanzien van de publieke waarde van het RBT en de daarbij behorende organisatie worden geëvalueerd. Hiermee komt er meer duidelijkheid over uitbreiding van het aanbod aan grootschalige kavels en het nut en de noodzaak van het samenwerken aan een regionaal op elkaar afgestemd vestigingsklimaat (regionale context en actualiteit).

De wens van Almelo om niet (langer) bij het RBT te sparen voor vervangingsinvesteringen wordt betrokken bij de evaluatie van het RBT. In het tweede kwartaal van 2021 wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de uitkomsten van de evaluatie.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2021 15:32:02 met de export van 07/19/2021 15:20:17