Jaarverantwoording 2020
portal

Paragrafen

Verbonden partijen

3.6.4 Risicoanalyse verbonden partijen

Jaarlijks, in de voorbereiding op de programmabegroting, inventariseren wij de risico’s in relatie tot onze verbonden partijen. De uitkomsten van de risicoscores zijn afgezet tegen de hoogte van ons financieel belang met de verbonden partij. De afweging van het organisatierisico en het financieel belang leidt uiteindelijk tot een totaal risicoscore van de verbonden partij. De classificatie van risico’s is ten opzichte van de begroting 2020 niet gewijzigd.

Situationele sturing en toezicht
Op basis van de classificatie van het risico van de verbonden partij passen wij maatwerk toe in het toezicht op de externe relaties. Hierbij onderscheiden wij de volgende drie toezichtregimes: minimaal toezicht, basis toezicht en verhoogd of intensief toezicht.

Verbonden partij

Risico score organisatie

Financieel belang

Risico score totaal

Toezicht regime

Industriegebouw Maatschappij

Hoog

Groot

Hoog

Verhoogd

Soweco

Hoog

Groot

Hoog

Verhoogd

Omgevingsdienst Twente

Hoog

Groot

Hoog

Verhoogd

Regionaal Bedrijventerrein Twente

Hoog

Groot

Hoog

Verhoogd

Regio Twente

Hoog

Gemiddeld

Hoog

Verhoogd

Sportbedrijf Almelo

Hoog

Gemiddeld

Midden

Basis

Veiligheidsregio Twente

Midden

Gemiddeld

Midden

Basis

Twente Milieu

Midden

Gemiddeld

Midden

Basis

Twence

Midden

Gemiddeld

Midden

Basis

Stadsbank Oost Nederland

Midden

Klein

Midden

Minimaal

Cogas

Laag

Gemiddeld

Midden

Basis

Openbaar Lichaam Crematoria Twente

Midden

Klein

Laag

Minimaal

Euregio

Laag

Klein

Laag

Minimaal

Gemeentelijk Belastingkantoor Twente

Laag

Klein

Laag

Minimaal

Bank Nederlandse Gemeenten

Laag

Klein

Laag

Minimaal

Toelichting
Uit de tabel blijkt dat vijf verbonden partijen voor ons een hoge risico score hebben. Belangrijkste overeenkomst van deze verbonden partijen is dat het financieel belang groot is en de toekomst onzeker. Ook is het bestuurlijk belang vanuit Almelo aanzienlijk.

Industriegebouw Maatschappij
De gemeente Almelo is enig aandeelhouder en financier van de IGM NV. Het college heeft besloten de IGM op termijn te beëindigen en gekozen voor geleidelijke afbouw. Bij geleidelijke afbouw worden de risico’s op waardedaling van het vastgoed van IGM beheerst en worden door de gemeente verstrekte leningen geleidelijk afgebouwd.
In 2020 is de IGM verder afgebouwd, hetgeen resulteert in extra aflossingen van de door de gemeente verstrekte leningen aan de IGM. Eind 2020 heeft de gemeente voor ongeveer 8,1 miljoen euro aan leningen uitstaan bij IGM.

Soweco
De Gemeenschappelijke Regeling (GR) Soweco wordt opgegeven. Het college heeft ingestemd met het liquidatieplan en het onderhandelaarsakkoord dat er in is opgenomen voor het sociaal plan voor overgang van het personeel. De raad kan nog zienswijzen op het liquidatieplan indienen.

Omgevingsdienst Twente (ODT)

Doordat de ODT een nieuwe organisatie is, die zich op alle aspecten van primaire processen, besturing en bedrijfsvoering nog dient “te zetten” is het risicoprofiel hoog. Verder is een verhoogd risico van toepassing vanwege de uiteenlopende visies van de deelnemers over het takenpakket van de ODT en de financieringssystematiek. De ODT beschikt daarnaast nog niet over buffers om zelf financiële tegenvallers op te vangen. Het risico op een kwaliteit- en productiviteit-dip is ook in 2021 nog reëel. In 2020 en verder zal geïnvesteerd worden in de verbetering van de datakwaliteit. De bestaande onvolkomenheden in de datakwaliteit leiden tot hogere uitvoeringskosten en minder efficiency.

Regionaal bedrijventerrein Twente (RBT)
De mogelijke risico’s worden door het openbaar lichaam RBT via een verdeelsleutel verdeeld over de deelnemende partijen aan de regeling. De gemeente Almelo participeert voor 23% risicodragend in de grondexploitatie van het RBT. Voor het gemeentelijk aandeel in het huidige voorziene tekort is een voorziening gevormd. Aanvullend daarop wordt bij het bepalen van het weerstandsvermogen rekening gehouden dat niet alle gronden op het Businesspark XL worden uitgegeven. Vanwege de positieve marktontwikkelingen is het risicoprofiel de afgelopen jaren afgenomen. Echter nog niet zodanig dat het in de categorie “Midden” heeft bereikt.

Regio Twente

Het risicoprofiel van de Regio is het afgelopen jaar gestegen en komt voor het eerst in de categorie “hoog”. Oorzaak hiervan zijn de verslechterende financiële resultaten en de opsplitsing van de regio-organisatie. Deze opsplitsing naar verschillende organisaties en nieuwe samenwerkingsverbanden brengt onzekerheden met zich mee op het vlak van governance, personeel en financiën.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2021 15:32:02 met de export van 07/19/2021 15:20:17