Jaarverantwoording 2020
portal

Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.2.2 Wat hebben we gedaan?

Voor hoofddoel I "Almelo, hier wordt gewerkt" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

Activiteit 1: Uitvoeren van het actieplan arbeidsmarkt
Almelo heeft samen met de provincie Overijssel plannen gemaakt om een structureel nieuw perspectief te creëren. Eén van de terreinen hierbij betrof de arbeidsmarkt. Hiertoe is het actieplan arbeidsmarkt opgesteld met 3 onderdelen:

  • Skills
  • Ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe re-integratiemethodieken gericht op duurzame inzet
  • Ondersteunen van kleine ondernemers en bevorderen sociaal ondernemerschap

Uitvoering in 2020:

  • Skills

Corona heeft de ontwikkeling van Skills beperkt doordat er minder actieve trajecten konden worden ingezet. Tegelijkertijd heeft dit tot een enorme versnelling geleid bij het willen ontwikkelen van een nieuwe gezamenlijke structuur met alle betrokken partners. Juist door corona is er bij alle partijen (werkgevers, onderwijs en overheid) het besef gekomen dat er veel meer moet worden ingezet op samenwerking en inzet van (maatwerk)scholing in relatie tot werk. Naast de extra budgetten vanuit de crisisdienstverlening voor onder andere scholing en individuele ontwikkeling, leidt dit nu ook tot een gezamenlijke inzet om de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen. Mooie voorbeelden daarvan zijn de inrichting van een gezamenlijk mobiliteitscentrum en het uitgangspunt van "leven lang ontwikkelen". De resultaten hiervan zullen vanaf het derde / vierde kwartaal 2021 zichtbaar worden.

  • Ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe re-integratiemethodieken, gericht op duurzame inzet

Eind 2019 is er, vanuit de samenwerking binnen het Twents Huis van de Logistiek, een eerste Almelose pilotgroep gestart. Deze pilot is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk fit te maken en duurzaam te plaatsen in betaald werk. Met name de duurzaamheid van de plaatsingen was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Het resultaat van deze eerste pilot is succesvol. Alle geplaatste deelnemers zijn tot op heden nog aan het werk. Helaas zijn er, vanwege de corona maatregelen, nog geen nieuwe groepen opgestart. Wel is er vanuit Almelo op basis van de verbeterpunten een nieuwe opzet gemaakt voor de invulling van werkfittrajecten. Hierdoor kunnen er direct nieuwe groepen worden opgestart als de coronamaatregelen zijn afgeschaald. De resultaten van de verdere doorontwikkeling van dit concept zullen eind 2021 / begin 2022 zichtbaar worden.

  • Ondersteunen van kleine ondernemers en bevorderen van sociaal ondernemerschap

De focus is vooral gericht geweest op het ondersteunen van ondernemers, als het gaat om steunpakketten en de inrichting van crisisdienstverlening.

Activiteit 2: Ondersteunen van Almeloërs met bijstand én problematisch schulden, bij het vinden van werk.
Schulden blokkeren mensen op hun weg terug naar de arbeidsmarkt. De urgentie van een effectieve schuldenaanpak wordt steeds breder gedeeld. Publieke en private partijen zijn bereid om in innovatieve projecten te participeren. Een groeiend aantal organisaties ontwikkelt een eigen aanpak en neemt deel in steeds andere projecten. Tegen de achtergrond van decentralisaties is de gemeente de centrale spil in de aanpakken. De gemeente Almelo wil kansen pakken, netwerken uitbreiden en op innovatieve wijze de aanpak van problematische schulden versnellen. Dat doen wij binnen het recent opgezette Schuldenlab Almelo, samen met lokale en landelijke partners. Voor bepaalde doelgroepen zijn er al succesvolle aanpakken die eenvoudig overgenomen kunnen worden. In 2020 willen wij in dit kader aan de slag met het Jongerenperspectieffonds en collectief schuld regelen. Tegelijkertijd wil Almelo zelf een aantal nieuwe aanpakken ontwikkelen in samenwerking met lokale partners en die weer delen met de rest van het land. We zetten –samen met partners- in op het leren omgaan met geld voor kinderen en jongeren (preventie), de rol van de gemeente in schuldenproblematiek en meer grip krijgen op bewindvoering.
Uitvoering in 2020:

  • Jeugd heeft de Toekomst

Vanuit Schuldenlab Almelo zijn we gestart met het project Jongeren Perspectief Fonds. Deze aanpak hebben we door de inzet van regionale middelen voor voortijdig schoolverlaters kunnen verbreden, waardoor we een groter aantal jongeren kunnen ondersteunen. De werknaam is mede hierdoor aangepast naar Jeugd heeft de Toekomst. We zijn in 2020 gestart met de selectie en begeleiding van 20 jongeren zonder startkwalificatie, waarvan minimaal de helft schuldenproblematiek heeft. De Stadsbank Oost Nederland, partner in dit project, helpt bij het saneren van de schulden. De jongeren worden op alle leefgebieden ondersteund door trajectbegeleiders en worden financieel gecoacht door een schuldenspecialist. De trajecten duren maximaal 2 jaar en hebben als resultaat dat de jongeren met een schone lei aan het werk gaan of een opleiding gaan volgen.

  • Collectief schuldregelen

Na een succesvolle pilot in Den Haag zijn we in 2020 in contact getreden met SchuldenlabNL om de aanpak Collectief Schuldregelen naar Almelo te brengen. De aanpak zorgt ervoor dat mensen met schulden sneller geholpen worden en daardoor eerder schuldenrust ervaren. Ook voor schuldhulpverleners en schuldeisers zijn er diverse voordelen. De implementatie van Collectief Schuldregelen heeft nog niet plaatsgevonden omdat SchuldenlabNL de regie op dit onderwerp in de loop van 2020 heeft overgedragen aan de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening. Met een subsidie van het ministerie van SZW worden de kosten van de implementatie flink verlaagd. Voor de inzet van Collectief Schuldregelen hebben we inmiddels een offerte ontvangen van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. We zijn met diverse partners zoals de Stadsbank Oost Nederland en de woningstichtingen in gesprek om hierover afspraken te maken.

  • Leergang omgaan met geld

In 2020 hebben we onderzoek verricht waar binnen het onderwijs vooral behoefte bestaat aan financiële educatie. In eerste instantie blijken dat leerlingen te zijn binnen het havo- en vwo-onderwijs, gezien de vaak naderende overgang 18-/18+. Met het ROC van Twente hebben we een leergang ontwikkeld en afspraken gemaakt met een aantal VO-scholen om deze leergang aan te bieden. Zodra dat kan, zal deze leergang aangeboden worden.

  • Grip op bewindvoering

We hebben in 2020 een pilot ontwikkeld waarin we een aantal inwoners die onder bewindvoering staan versneld laten uitstromen. Een voorwaarde is dat de onderbewindgestelde zelf gemotiveerd moet zijn om financieel zelfredzaam te worden. Daar staat tegenover dat zij gedurende een half jaar begeleiding ontvangen van een budgetcoach. Er wordt dan gewerkt aan diverse vaardigheden om de inwoner financiële zelfredzaamheid aan te leren. De pilot is gereed om te starten en we zijn begonnen met het selecteren van mogelijke kandidaten.

  • Buddy app

In 2020 hebben we de Buddy internetbankieren app ingekocht. Deze mobiele app is gemaakt om mensen te helpen met hun bankzaken. Gebruikers kunnen Buddy een berichtje sturen als ze vragen hebben over rekeningen, toeslagen of de hoogte van uitkeringen. De app kijkt met de gebruiker mee en geeft handige tips om te besparen en te budgetteren. De app stellen we in 2021 eerst beschikbaar aan de deelnemers van het project Jeugd heeft de Toekomst.

  • Vroegsignalering van schulden

Het project Vroeg erop af is een regionaal project rondom de vroegsignalering van schulden. In 2020 in bewerkstelligd dat we maandelijks signalen krijgen van betalingsachterstanden van inwoners bij bijvoorbeeld woningstichtingen, zorgverzekeraars en nutsbedrijven. Deze inwoners schrijven we aan met het aanbod om in gesprek te gaan met een schuldenspecialist. Als er inwoners zijn die meerdere achterstanden tegelijk oplopen, is de afspraak dat we een huisbezoek afleggen. Vanwege de corona-regels hebben we in 2020 bijna geen huisbezoeken verricht.

  • Schuldenspecialisten in sociale wijkteams

Veel problemen in het sociaal domein kennen een relatie met financiële problematiek en het gebrek aan perspectief wat daardoor kan ontstaan. De schuldenspecialisten zijn in 2020 toegevoegd aan de sociale wijkteams als onderdeel van een integrale werkwijze. Deze medewerkers helpen inwoners bij het vroegtijdig verkrijgen van overzicht en grip op hun financiële situatie. Daarnaast nemen schuldenspecialisten deel aan diverse projecten, zoals Jeugd heeft de Toekomst, Grip op Bewindvoering en de vroegsignalering van schulden.

Activiteit 3: Inzet van alle participatie instrumenten om de kans op werk te vergroten
We voeren de Participatie-wet uit:

  • Het hanteren en uitvoeren van het nieuw uitvoeringskader Participatiewet 2019-2022
  • Inclusieve arbeidsmarkt: faciliteren van plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgever.
  • Invoering van tegenprestatie naar vermogen: door werkzoekenden de kans te bieden zich actief in te zetten voor de Samenleving, vergroten we tegelijkertijd de competenties en werk fitheid van de betrokkenen.

Uitvoering in 2020:

  • Het hanteren en uitvoeren van het nieuw uitvoeringskader Participatiewet 2019-2022

Op 1 december 2020 hebben we de uitvoeringsregeling in een politiek beraad besproken en de stand van zaken toegelicht.

  • Inclusieve arbeidsmarkt: faciliteren van plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgever.

In 2020 hebben wij 76 inwoners met een arbeidsbeperking geplaatst in een garantiebaan. Dit betekent dat die inwoners bij een werkgever zijn geplaatst met een loonkostensubsidie en dat er aan die inwoners extra begeleiding wordt gegeven.

  • Invoering van tegenprestatie naar vermogen: door werkzoekenden de kans te bieden zich actief in te zetten voor de Samenleving, vergroten we tegelijkertijd de competenties en werk fitheid van de betrokkenen.

In september 2020 heeft de Raad de Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Almelo 2020 vastgesteld. Zie voor een uitleg over de tegenprestatie onder activiteit 7.

Activiteit 4: Ondersteunen van initiatieven vanuit ondernemers voor banen in de techniek en logistiek.
Techniek en jongeren is al jaren een uitdaging. Onze bedrijven springen om nieuwe aanwas. Wij faciliteren een aantal initiatieven (Techniek Pact, Ontdek High Tech Almelo, Week van de logistiek/techniek) waarbij ons bedrijfsleven en onderwijsinstellingen samenwerken om de jeugd enthousiast te maken over het werken in de techniek en waarbij ze kennismaken met de hightech bedrijven in Almelo. Ook neemt het College deel aan de innovatie box bij Heracles met als doel op laagdrempelige wijze netwerk te bouwen en te onderhouden met onderwijsinstellingen (Universiteit Twente, Saxion en ROC) en hightech bedrijfsleven.
Uitvoering in 2020:

  • Ontdek Hightech Almelo / Techniekpact

De stichting Ontdek Hightech Almelo is een samenwerking van 12 Almelose hightechbedrijven. De stichting heet als doel jongeren te interesseren voor techniek en te laten zien welke mooie hightechbedrijven in Almelo gevestigd zijn. Daarmee weten de bedrijven kennis en talent voor de regio aan te trekken en te behouden. Afgelopen jaar zijn er verschillende activiteiten georganiseerd vanuit Ontdek High Tech. Ze hebben voor zowel basis- als voortgezet onderwijs technieklessen aangeboden. Net voor de eerste lockdown is een stagiair dag georganiseerd voor alle stagiairs en afstudeerders van de 12 OHT-bedrijven. Een dag waarop ze in contact komen met stagiairs en afstudeerders van de andere bedrijven maar ook om kennis te maken met andere bedrijven.

  • Week van de Techniek

In 2020 heeft de 11 e editie van Week van Techniek plaatsgevonden. Het heeft als doel om meer kennis van de techniek bij te brengen en een positievere attitude t.a.v. de techniek bij genoemde leerlingen (én hun ouders) te bereiken. Dit gebeurt door techniek dichter bij de leerlingen te brengen door de school en de bedrijven in een schoolseizoen aan elkaar te koppelen. Wegens de coronamaatregelen zijn de werkbezoeken van de leerlingen aan de bedrijven niet doorgegaan, maar hebben bedrijven (online) gastlessen gegeven op de scholen. Een kleine aantal lessen is uitgesteld naar februari 2021.

  • Het innovatieplatform van Heracles/ de Innovatiebox

Het innovatieplatform van Heracles is in 2020 verder uitgebouwd met deelnemers uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid en met nieuwe initiatieven. Het doel is om studenten in deze regio te houden en aan te trekken en bedrijven te helpen innoveren. Een concreet resultaat van deze samenwerking is de High Tech Academy, een samenwerking tussen VDL-ETG, Benchmark, ETC, Urenco, ROC van Twente, Heracles Almelo en de gemeente. Daarnaast zijn er verschillende (onderzoeks-)projecten opgestart rondom hightech, duurzame leefomgevingen, veiligheid en gezondheid. Recent is het vitaliteitsprogramma The Fitgame gelanceerd voor medewerkers van bedrijven en organisaties. Bedacht in het innovatieplatform, ontwikkeld in een samenwerking tussen Medisch Spectrum Twente, ROC van Twente en Heracles.

Activiteit 5: Voorkomen van instroom in de bijstand
Voorkomen dat mensen bijstand nodig hebben, daar hebben alle partijen het meest aan. Daarom worden die mensen waarvan verwacht wordt dat er gevaar op bijstandsafhankelijkheid ontstaat direct geholpen/opgevangen door het werkplein. We hebben een speciale focus op de doelgroep jongeren met als doel jongeren die school niet hebben afgerond te stimuleren en te ondersteunen om alsnog een startkwalificatie te halen (project de Twentse Belofte). In 2019 doen we een pilot waarna we een aanpak uitrollen voor de hele doelgroep.

Uitvoering in 2020:
In maart 2020 is de wijkgerichte uitvoering gestart. Inwoners kunnen voor vragen op alle leefgebieden terecht in het een eigen wijkteam. Ook vragen op het gebied van werk en inkomen zijn onderdeel van de wijkgerichte uitvoering. Door de aanpak dichtbij de inwoner te organiseren kunnen wij sneller inspelen op de ondersteuningsvraag van inwoners.

De aanpak voor jongeren hebben wij opgenomen in het project Jeugd heeft de Toekomst. In dit project worden jongeren geholpen met hun schulden en ligt op de focus op de persoonlijke leerdoelen van de jongere. In het project proberen we jongeren te stimuleren en te ondersteunen in het behalen van een startkwalificatie en in de zoektocht naar werk.

Activiteit 6: Intensivering van de uitvoering van het handhavingsbeleid
We hebben een wettelijke verantwoordelijkheid in het toetsen op de rechtmatigheid van de verstrekte uitkeringen. Wij onderzoeken het vermogen van onze klanten in het buitenland door alle bijstandsgerechtigden te benaderen met de vraag ons te informeren over eventueel eigen vermogen en bij vermoedens deze actief te toetsen. Ook toetsen wij of men voldoende de Nederlandse taal beheerst (de wet Taaleis) en handhaven waar nodig.
Uitvoering in 2020:
Onderdeel Taaleis
We hebben bij iedere inwoner de beheersing van de Nederlandse taal getoetst. Bij 65 inwoners bleek het taalniveau onvoldoende te zijn. Bij deze inwoners zijn er taaltrajecten ingezet om de beheersing van de Nederlandse taal te verbeteren.
De taaltrajecten worden aangeboden door het ROC en de voortgang van deze trajecten worden gemonitord door de coach.

Onderdeel handhaving
In het 4 e kwartaal van 2019 begonnen met het project onderzoek inkomsten en vermogen in het buitenland. Eind 2020 zijn 1250 ontvangers van bijstand gevraagd om inzage te geven over eventueel bezit en/of inkomsten in het buitenland. Dat betekent dat nu bijna de helft van het bestand is door genomen. Onderzoek in het buitenland wordt verricht door het Internationaal Bureau Fraude van het UWV. Het IBF kan niet in alle landen onderzoek doen vanwege de situatie ter plaatse. Denk hierbij aan o.a. Syrië en Irak.
Het afgelopen jaar zijn een aantal uitkeringen beëindigd. De uitkeringen die worden beëindigd, worden dat omdat er niet gereageerd is op het verzoek om informatie te verschaffen. Er is in die zin geen verband met inkomsten/vermogen in het buitenland.
Op dit moment worden bij twee personen, die zelf aangegeven hebben dat er inkomsten/ vermogen in het buitenland bestaan, nog onderzoek uitgevoerd.
Er zijn 10 personen gesproken. Deze personen zijn gesproken vanwege het feit dat zij meer dan 20 jaar in het buitenland hebben gewoond, voorafgaand aan vestiging in Nederland.
Begin/medio maart 2021 doen we de aanschrijving voor 1.250 – 1.500.

Activiteit 7: Tegenprestatie naar vermogen
We benutten alle mogelijkheden en instrumenten in de Participatie-wet actief om uitkeringsgerechtigden te activeren om de kans op werk te vergroten. Voorop staat betaald werk bij een reguliere werkgever. Daarom zetten wij, onder voorwaarde van maatwerk gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de bijstandsgerechtigde, ook de onbeloonde maatschappelijke tegenprestatie actief in bij het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Hierbij is het van belang dat iemand eerst zelf aangeeft wat hij/zij wil leren tijdens de tegenprestatie.

Uitvoering in 2020:
In september 2020 heeft de gemeenteraad de verordening tegenprestatie vastgesteld. Vervolgens is het plan van aanpak voor de uitvoering gemaakt. In het projectplan is nadrukkelijk opgenomen dat wij met de aanpak aansluiten bij de eigen wens van inwoners ten aanzien van de door hen te verrichten activiteit.

Activiteit 8: Sociaal woningaanbod in balans
Als gevolg van de motie ‘Sociale huurwoningen in relatie tot sociaal domein’ (behandeling perspectiefnota 27 juni 2019) onderzoeken we of er een mogelijke disbalans is in de Almelose voorraad sociale huurwoningen (verhouding aanbod woningen en vraag vanuit de Almelose bevolking). De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de herijking van de woonvisie die halverwege 2020 gereed zal zijn. Op basis hiervan worden nieuwe prestatie afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties.
Uitvoering in 2020:
Het onderzoek heeft plaatsgevonden. Conclusie is dat Almelo een relatief grote voorraad sociale huurwoningen heeft. De huurders daarvan doen relatief vaker een beroep op sociale voorzieningen. In die zin is er sprake van een disbalans. De uitkomsten zijn meegenomen in de woonvisie die in 2021 is vastgesteld door de gemeenteraad.

Activiteit 9: Minimabeleid ondersteunend bij aan het werk gaan
Het doel is om ons minimabeleid taakstellend in te richten. Er is al een bezuiniging doorgevoerd van 600.000 euro op de langdurigheidstoeslagen. Aanvullend dient nog een bezuiniging van 500.000 euro gezocht te worden.
Uitvoering in 2020:
In 2020 is de herziening van het minimabeleid afgerond. Eerder waren reeds wijzigingen doorgevoerd in de collectieve zorgverzekering, in de individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag.
In 2020 werd het beleid aangaande de bijzondere bijstand versoberd waar dat mogelijk was. Bijvoorbeeld omdat de collectieve zorgverzekering een alternatief vormt.
Daarnaast werden de vergoedingen vanuit Almelo doet mee exclusief gericht op actieve deelname aan sport en cultuur in groepsverband. De vergoedingen voor activiteiten met een consumptief karakter waren daarbij niet meer mogelijk.
Een en ander heeft er toe geleid dat er over 2020 geen tekort meer was op de middelen voor de minimaregelingen.

Voor hoofddoel II "Almelo en haar subregio kent een krachtige, groeiende economie" voeren we de volgende projecten en activiteiten uit:

Activiteit 1: Bevorderen vestigingsklimaat ondernemers
Met een aantrekkelijk vestigingsklimaat lokken we investeringen uit. Bereikbaarheid, logistiek en kwaliteitsimpuls arbeidskapitaal spelen de ondernemers in de kaart. We zetten stevig in op:

  • Aanpassing kanaal klasse VA, aanleg 2e sluis Eefde, aanpassing kade Buitenhaven.
  • Top 3 logistieke hotspot: Regionale samenwerking via Regionaal havenbedrijf Twente.
  • Continueren lobby A1.
  • Optimaliseren mobiliteit vrachtwagens.
  • Regiodeals.
  • Twents Fonds voor Vakmanschap: we gaan werkzoekenden en werkenden actief benaderen en helpen om gebruik te maken van het scholingsfonds zodat men grotere kans op duurzaam werk heeft.
  • De organisatie van de Summit logistieke hotspots 2020: landelijk evenement waaraan ook Oost NL, de Provincie en de Regio Twente bijdragen.

Uitvoering in 2020:

  • Investeringen in het Twentekanaal voor bevordering van beroepsscheepvaart

De aanleg van de 2 e sluis in Eefde is door Rijkswaterstaat in 2020 voltooid. De aanpassing van het kanaal naar klasse Va vindt plaats in 2021-2023. De procedurele voorbereidingen voor de aanpassing kade Buitenhaven zijn in 2020 gestart.

  • Stijging op de top 10 - lijst van logistieke hotspots

In 2020 is Twente van plaats 8 naar 6 gestegen op de ranking van logistieke hotspots in Nederland.

  • Deelname aan Summit Logistieke Hotspots 2020

In november 2020 heeft met deelname van Almelo de Summit Logistieke Hotspots 2020 plaatsgevonden. Tijdens deze Summit is de nieuwe ranking op plaats 6 gepresenteerd en heeft Almelo haar ambities voor uitbreiding van de XL locatie benadrukt.

  • Continueren lobby A1.

De eerder gevoerde lobby A1 heeft geleid tot een vervroegde verbreding van de snelweg. De werkzaamheden voor de verbreding hebben geheel 2020 plaatsgevonden en worden voortgezet in 2021.

  • Optimaliseren mobiliteit vrachtwagens.

In 2020 hebben we bijgedragen aan een visie voor verbetering van mobiliteit van vrachtwagens die in Provinciaal verband is opgesteld. Het is provinciaal vraagstuk. De visie is tot stand gekomen in samenwerking met wegbeheerders (Rijkswaterstaat en gemeenten), belangenorganisaties, ondernemers en parkmanagers. De visie is op 11 februari 2020 door Gedeputeerde Staten van Overijssel vastgesteld. Voortkomend uit deze visie is het Meerjarenprogramma Aanpak vrachtwagen parkeren Overijssel uitgewerkt, waar Almelo aan deelneemt. De focus is gericht op het realiseren van een netwerk van veilige en beveiligde parkeerterreinen voor vrachtwagens met passende voorzieningen (truckparkings).

  • Regiodeals en Twents Fonds voor Vakmanschap

Corona heeft tot een enorme versnelling geleid bij het willen ontwikkelen van een nieuwe gezamenlijke structuur, als het gaat om de regiodeals "Twents Huis van de Logistiek", "Skills Twente" en het "Twents Fonds voor Vakmanschap". Door corona is er bij alle partijen (werkgevers, onderwijs en overheid) veel meer het besef gekomen dat er moet worden ingezet op samenwerking en inzet van (maatwerk)scholing , in relatie tot werk. Naast de vele extra budgetten vanuit de crisisdienstverlening voor onder andere scholing en individuele ontwikkeling, leidt dit nu tot een gezamenlijke inzet om de mismatch op de arbeidsmarkt te verkleinen voor zowel werkzoekenden als werkenden. Daarbij wordt nu volop ingezet op de verbindingen die nodig zijn voor o.a. ontschotting van middelen en dienstverlening. Voorbeelden daarvan zijn de verbinding die nu worden gelegd met de mobiliteitsdienstverlening, beroepsgroepenketenaanpak, onderwijsinstellingen, UWV, werkgeversen vakbonden om tot een efficientere dienstverlening te komen. De resultaten hiervan zullen. naar verwachting, vanaf het derde / vierde kwartaal 2021 zichtbaar worden.
Uit de cijfers van 2020 blijkt dat Almelose inwoners naar verhouding veel gebruik van het Twents Fonds voor Vakmanschap. In totaal zijn er 648 scholingsvouchers aangevraagd door Almelose inwoners. Daarvan zijn er 183 toegekend. Gerelateerd aan de omvang van de beroepsbevolking per gemeente, is Almelo daarmee koploper in zowel het aantal aanvragen als toekenningen.

Activiteit 2: Ondernemersdienstverlening verbeteren
We willen de dienstverlening aan ondernemers en het contact met hen verbeteren. Daarom lanceren we in november 2019 het Ondernemersloket: 1 loket, 1 aanspreekpunt voor Almelose bedrijven waar hun vragen snel en efficiënt beantwoord worden. In 2020 zal doorlopend gewerkt worden aan de kwaliteit van onze dienstverlening, verbetering van de interne samenwerking op vraagstukken van ondernemers, en de informatievoorziening. Ook verwachten we in 2020 de eerste Almelose Bedrijven Investeringszone (BIZ) te hebben met de bedrijvenkring Bornsestraat.
Uitvoering in 2020:
Ondernemersloket
Het bedrijfsleven is in 2020 geraakt door de corona-maatregelen. Vanuit het Ondernemersloket is er veel aandacht geweest voor gericht contact met ondernemers om aandacht te hebben voor de getroffen ondernemers en een beeld te hebben van de impact van de corona-maatregelen. Tijdens de eerste lockdown zijn hiervoor meer dan 100 bedrijven telefonisch benaderd. Tevens hebben de accountmanagers de bezoeken van bedrijven gecontinueerd om daarmee het contact te versterken. Het team van EZ accountmanagers is versterkt met de uitbreiding van 1 accountmanager.

Ondernemers hebben het Ondernemersloket weten te vinden. In 2020 zijn er ruim 200 e-mails en telefonische vragen rechtstreeks via het Ondernemersloket behandeld, naast de vragen die rechtstreeks binnenkomen bij de adviseurs van het OL. De vragen betreffen allerlei vraagstukken zoals parkeerproblematieken, omgevingsgvergunningen, de ondersteuningsmaatregelen, openingstijden van de supermarkten, uitbreidingsmogelijkheden, enzovoort.
Het Ondernemersloket heeft gebruik gemaakt van social media. Op LinkedIn zijn ruim 50 berichten geplaatst of gedeeld met de hashtag #ondernemersloketAlmelo. Het hoofdthema hiervan was het informeren over de corona ondersteuningsmaatregelen. Tevens is op onze een pagina ingericht om ondernemers up-to-date te informeren over deze maatregelen. Verder zijn er ruim 500 welkomstpakketten verstuurd aan Almelose startende ondernemers en hebben bijna 4.000 ondernemers een kaart met een eindejaarsgroet ontvangen.

In het najaar van 2020 zijn we in samenwerking met Qredits gestart met de voorbereiding van de training "Toekomstgericht Ondernemen". Met deze training worden ondernemers begeleid bij het herijken van de bedrijfsopzet om daarmee de continuïteit van het bedrijf te verbeteren. De training is in maart 2021 gestart.

Faciliteren Bedrijven investeringszones
Almelo is gebaat bij een professionele samenwerking tussen ondernemers die zaken als beveiliging, infrastructuur, groenonderhoud, kwalitatieve uitstraling, werkgelegenheidsprojecten etc. met elkaar ter hand nemen. Daarvoor is de Wet Bedrijven investeringszones beschikbaar.
Dat betekent dat alle bedrijven een bijdrage betalen op grond van een BIZ verordening die de gemeente Almelo uitvoert. Het ontvangen bedrag wordt via een subsidie aan een stichting uitbetaald.

Nadat in 2019 de Bedrijvenkring Bornsestraat Almelo een activiteitenplan heeft opgesteld en daarnaast ter voorbereiding een stichting heeft opgericht, zijn in het eerste kwartaal van 2020 samen met het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente en de gemeente Almelo verdere voorbereidingen getroffen om de bedrijven investeringszone per 1 januari 2021 in te laten gaan. Vanwege de coronacrisis zijn bij de bedrijvenkring de prioriteiten verschoven en hebben ze besloten de invoering van de bedrijven investeringszone met een jaar uit te stellen.

In het najaar van 2020 hebben de bedrijvenkring en de gemeente een onderhoudsovereenkomst voor de openbare ruimte gesloten. Daarmee wordt het niveau van de openbare ruimte naar een hoger niveau getild en heeft een positief effect op de uitstraling van het bedrijvenpark. Deze overeenkomst wordt gezien als de opmaat naar de Bedrijven investeringszone Bedrijvenkring Bornsestraat Almelo.

Activiteit 3: Bedrijventerreinen
Ons belang is een aantrekkelijk aanbod van geschikte bedrijfskavels te hebben voor eventuele uitbreiding van Almelose bedrijven en aan te trekken nieuwe ondernemingen. Waarbij aanbod en vraag in balans moeten zijn. Wij hebben hierbij doorlopend overleg en afstemming in de regio en met de Provincie Overijssel. In 2020 verwachten wij de resultaten van ons onderzoek naar eventuele uitbreiding van XL-Park 2 op basis waarvan het vervolg bepaald zal worden.

Uitvoering in 2020:
Onderzoek grootschalige kavels
In 2020 heeft in regionaal verband een onderzoek plaatsgevonden naar de marktpotentie voor grootschalige kavels in Twente. Bureau Stec heeft hierover in december 2020 gerapporteerd. Conclusie is dat de Zuidwestelijke hoek A35 en Twentekanaal, nabij XL Businesspark het meest geschikt is voor uitgifte van grootschalige kavels tussen 2 en 5 hectare. Op het moment van schrijven ligt het rapport voor advisering voor aan de Twenteboard. Aan de hand daarvan gaan we een ontwikkelstrategie opstellen.

Aanbod bedrijventerreinen en deprogrammeringsafspraken
Almelo had in 2020 ongeveer 30,5 hectare aanbod aan bedrijventerreinen. Daarvan is 12,12 hectare van ingetrokken ter nakoming van deprogrammeringsafspraken met Provincie Overijssel en de Twentse regiogemeenten. Na aftrek van deze 12,12 hectare had Almelo in 2020 nog circa 18,5 hectare beschikbaar voor uitgifte. Er is in 2020 5,4 hectare uitgegeven. Dat betekent een restant van circa 13 hectare aan het eind van 2020. Door een sterk aantrekkende vraag is in de Twentse regio en Provincie Overijssel afgesproken dat van de gedeprogrammeerde grond alsnog 10 hectare uitgeefbaar wordt. Het betreft de locatie Bedrijvenpark Twente Noord. De voorwaarde is dat Almelo aan de Provincie Overijssel en Twentse gemeenten aantoont dat er van de beschikbare grond ad. 13 hectare nog ongeveer 4 hectare resteert. Dus wanneer 75% van reguliere aanbod verkocht is. Deze situatie doet zich met de optiecijfers in 2020 naar verwachting medio 2021 voor. Op dit moment overschrijdt de belangstelling voor deze nog vrijkomende 10 hectare al het aanbod.

Activiteit 4: Verbeteren vestigingsklimaat voor (potentiële) werknemers van bedrijven
Voor werknemers van bedrijven zijn we een levendige, aantrekkelijke stad. We faciliteren partijen die werken aan een levendig Almelo:

  • Stichting Almelo Promotie, Inzet op evenementen en stadspromotie.
  • Stichting Centrum Activiteiten Almelo
  • Stichting Stadsfonds Almelo voor kunst en cultuur
  • Initiatieven op Water-boulevard zoals Stichting Almelose Platbodems, bruidsboot en B&B op water

Uitvoering in 2020:
Stichting Almelo Promotie
Wij verlenen Stichting Almelo Promotie in 2020 subsidie waarmee evenementen financieel en met diensten ondersteund worden. Verder zorgt de stichting voor het promoten en profileren van Almelo.
In 2020 vonden veel evenementen door de coronacrisis geen doorgang. Het budget dat niet is aangewend heeft de stichting inmiddels teruggestort. Ook grote nieuwe evenementen zoals het openen van de nieuwe Havenkom, Almelo 75 jaar bevrijding en Almelo 600 jaar gingen niet door. Profilering en stadspromotie spitste zich in 2020 toe op Almelo als groene waterstad, met ruimte voor de technische maakindustrie en talentontwikkeling. In 2020 heeft de stichting tijdens de eerste coronagolf evenementenorganisatoren en ondernemers ondersteunt. Daarnaast is de stichting verhuisd naar de Grotestraat waar ze in samenwerking met Heracles een clubshop hebben ingericht en hebben ze de fonteinen op het Marktplein voorzien van verlichting.

In het najaar van 2020 is conform de budgetsubsidieovereenkomst door de stichting een Evaluatie 2018-2021 uitgevoerd. Daarin is een aantal kansen en aanbevelingen gedaan die mee worden genomen in de systematiek van de Maatschappelijke Vraag 2022. 

Almelo Waterstad
In het voorjaar van 2020 is de havenkom gerealiseerd. Dit heeft ertoe geleid dat ondanks de beperkende maatregelen het aantal vaarbewegingen in en om het centrum zienderogen is toegenomen. Onder andere met de praam “Stad Almelo II” en de sampans zijn tochten georganiseerd die de beleving in en om het water hebben vergroot.

In juni 2020 is de motie ‘Versterken groen en blauw in Almelo’ aangenomen. Naar aanleiding van deze motie is in het najaar het Visiedocument ‘Almelo Waterstad’ met een bijbehorende Economische Impactanalyse opgeleverd. In dit visiedocument zijn kansen en uitdagingen benoemd die van Almelo dé Waterstad van Twente gaan maken. Het bevaarbaar maken van het Almelo-Nordhornkanaal (t/m de Schelfhorst) is daar onderdeel van, maar er wordt tevens ingezet op de profilering van Almelo als waterstad. Voor het bevaarbaar maken van het Almelo-Nordhornkanaal (t/m de Schelfhorst) wordt voor de perspectiefnota van 2021 een (investerings)voorstel opgesteld.

Activiteit 5: Faciliteren van het MKB
Het MKB is onze banenmotor, de (stille) kracht van onze economie. Wij faciliteren via:

  • Het Ondernemersloket: zie hiervoor
  • Ons inkoopbeleid gericht op verbinding met lokale en regionale ondernemers: in 2020 publiceren wij onze inkoopkalender.
  • Het ROZ dat voor ons programma’s uitvoert voor startende ondernemers.

Uitvoering in 2020:
In 2020 is de aanbestedingskalender op de website gepubliceerd, waardoor lokale partijen geïnformeerd zijn en kunnen inschrijven op de aanbesteding.. Daarnaast worden de nationale en Europese aanbestedingen op TenderNed gepubliceerd.

ROZ begeleidt en adviseert mensen met plannen om een bedrijf te starten en pas gestarte ondernemers. In 2020 is met 81 potentiële starters een intakegesprek gevoerd. Hiervan zijn 29 mensen doorgestroomd naar het voorbereidingstraject op het starten van een bedrijf. Daarnaast zijn in 2020 8 gestarte ondernemers begeleid.

In 2020, het jaar dat gekenmerkt wordt door de corona-crisis, is de samenwerking met ROZ van grote toegevoegde waarde gebleken. Samen met ROZ is in korte tijd de uitvoering van landelijke overheidsmaatregelen opgezet. In 2020 zijn 2.167 Tozo-uitkeringen (inkomensaanvulling) verstrekt voor een totaalbedrag van 7,66 miljoen euro. Daarnaast zijn er 303 Tozo-kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van 2,63 miljoen euro.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2021 15:32:02 met de export van 07/19/2021 15:20:17