Jaarverantwoording 2020
portal

Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.7.1 Wat hebben we bereikt?

We onderscheiden de volgende strategische doelstellingen:
1. De inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van de regels van het omgevingsrecht vergroten
2. Samenhangende benadering, gebiedsgerichte integrale aanpak
3. Grotere bestuurlijke afwegingsruimte, lokaal maatwerk
4. Versnellen en verbeteren van de besluitvorming
5. De maatschappelijke opgave bepaalt de rol van de gemeente
6. Initiatiefnemers en hun omgeving hebben meer zeggenschap over hun omgeving.

Deze strategische doelen zijn vertaald in de volgende operationele doelstellingen:

Doel: De integrale digitale omgevingsvisie is uiterlijk 1 juli 2020 vastgesteld
Bereikte resultaten in 2020:
In het eerste kwartaal van 2020 hebben we zogeheten 'botsproeven' uitgevoerd in de vier gebieden: bedrijventerreinen, binnenstad, wijken en dorpen en buitengebied. Aan de hand van concrete (voorbeeld)initiatieven hebben we gekeken of de ambities enerzijds voldoende houvast bieden voor een goede beoordeling ervan en anderzijds of ze voldoende abstractie hebben voor de omgevingsvisie.
In mei is de concept-omgevingsvisie besproken met de provincie. In juni is de concept-omgevingsvisie gepresenteerd aan alle inwoners door middel van een livestream. Tijdens de livestream konden inwoners vragen stellen aan de betrokken bestuurders.
Nadat in juni de concept-visie is besproken in een politiek beraad, heeft de visie ter inzage gelegen en is de omgevingsvisie op 29 september 2020 vastgesteld door de gemeenteraad.

Doel: Voor het ontwikkelen van een integraal omgevingsplan zijn de uitgangspunten bepaald
Bereikte resultaten in 2020:
Op 23 juni 2020 is door het college het plan van aanpak omgevingsplan vastgesteld. Hierin is een route bepaald om te komen tot een omgevingsplan, de daarvoor benodigde stappen, planningen, besluitvormingsmomenten en aan het omgevingsplan gerelateerde onderwerpen zijn hierin opgenomen ,zoals toepasbare regels en welstand. De gemeenteraad is hierover per raadsbrief geïnformeerd.

Doel: Meer regelvrij en meer algemene regels. Meer vergunningsvrij
Bereikte resultaten in 2020:
Gestart is met het tegen het licht houden van de gemeentelijke regelgeving (beleid, bestemmingsplannen, verordeningen). Dit proces maakt onderdeel uit van het opstellen van het omgevingsplan. De effecten en maatregelen op de fysieke leefomgeving uit deze regelgeving worden gefilterd en opnieuw beoordeeld.
Uitgangspunt is dat door de bundeling van de verschillende beleidsdocumenten integrale regels worden opgesteld. Met minder en duidelijkere regels tot gevolg. Echter op onderdelen is het vergunningsvrij maken niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege milieuhygiënische regels.

Doel: Voorbereiden en inrichten van de informatiesystemen
Bereikte resultaten in 2020:
In 2020 zijn we volledig gaan werken met het VTH systeem dat Omgevingswet-proof is. Voor de doorontwikkeling op het gebied van informatievoorziening zijn de contacten gelegd met ketenpartners. De informatievoorziening wordt verder uitgewerkt, waarbij we de mogelijkheden van het VTH systeem verder zullen gaan inzetten en zoveel mogelijk aansluiten bij de landelijke standaarden (samenwerkingsfunctionaliteit).

Doel: Eén aanvraag (afgehandeld binnen 8 weken), één ingang voor initiatieven en vergunningaanvragen
Bereikte resultaten in 2020:
In mei 2020 zijn we gestart met de concretisering van de ontwerpformule, door het inrichten van een intaketafel. De intaketafel beoordeelt complexe ruimtelijke initiatieven op kansrijkheid. Dit is een eerste globale afweging waarbij o.a. de omgevingsvisie een belangrijk afwegingskader is. Indien een initiatief als kansrijk wordt beoordeeld kan het initiatief besproken worden aan de omgevingstafel. In 2020 hebben we geoefend met de omgevingstafel, waarbij we samen met de (externe) ketenpartners oefenen om te komen tot een werkwijze waarmee we Omgevingswet-proof zijn. De intaketafel en de omgevingstafel zijn het zogenoemde vooroverleg met de initiatiefnemer waardoor de daadwerkelijke vergunningverlening binnen de termijn van 8 weken afgehandeld kan worden.

Doel: Uitnodigingsplanologie bevorderen.
Bereikte resultaten in 2020:
In de omgevingsvisie worden de ambities van de gemeente verwoord. Het doel hiervan is om op basis van deze ambities de samenleving uit te nodigen om ontwikkelingen en initiatieven te initiëren.
Met behulp van de intaketafel en de omgevingstafel worden initiatiefnemers gestimuleerd om een uitvoerbaar plan op te stellen dat vervolgens uitgewerkt kan worden als aanvraag omgevingsvergunning of als omgevingsplan.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2021 15:32:02 met de export van 07/19/2021 15:20:17