Jaarverantwoording 2020
portal

Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.6.1 Wat hebben we bereikt?

Programma Nieuwstraatkwartier is nog maar net begonnen. De resultaten in het Nieuwsstraatkwartier worden alleen bereikt bij langdurige aandacht. Het vraagt een lange adem om in een wijk als deze serieuze stappen te zetten.

In het programma Nieuwstraatkwartier werken bewoners, ondernemers, Beter Wonen, Cogas/Coteq, Waterschap Vechtstromen, Avedan, de Provincie Overijssel en de gemeente Almelo samen. Waar in de tekst wordt gesproken over ‘we’ bedoelen we het programma Nieuwstraatkwartier dat bestaat uit deze genoemde partijen.

  1. De basis is op orde (schoon, heel, veilig):
  • De wijk is schoner, veiliger en 'technisch' beter op orde;
  • De woningen zijn kwalitatief verbeterd;

Bereikte resultaten in 2020:
Het proces om de wijk schoner, veiliger en ‘technisch beter op orde’ te krijgen loopt. Zo zijn er groepjes van bewoners die zwerfvuil opruimen, dat draagt bij aan een schonere wijk. Ook is de uitstraling van de Schoolstraat, die nu technisch op orde is, sterk verbeterd door de herinrichting van de straat en de renovatie van de flats. In 2020 werd de wijkopgave Nieuwstraatkwartier vastgesteld. Deze wijkopgave is onderdeel van en sluit aan bij de ambities van het programma Nieuwstraatkwartier. De wijkopgave focust op de taken vanuit wijkregie.

  1. Een duurzaam sociale en leefbare wijk:
  • Bewoners zijn meer betrokken bij hun wijk en er is meer sprake van een inclusieve samenleving;
  • Er is minder sprake van overerving van armoede;
  • het gebruik (en de stapeling) van voorzieningen is lager, de zelfredzaamheid van bewoners is groter;
  • De 'wijkeconomie' is meer op orde.

Bereikte resultaten in 2020:
Hulpverleners van het wijkteam merken dat er meer achter de voordeur speelt dan voorheen. Door corona komt de reguliere signaalfunctie (de oren en ogen in de wijk) minder tot zijn recht. Veel activiteiten kwamen stil te liggen en dat raakt de contacten met en tussen de inwoners in de wijk. Corona draagt in negatieve zin bij aan lange termijndoelstellingen als het tegengaan van de overerving van armoede, de stapeling van het gebruik van voorzieningen, de grotere zelfredzaamheid van inwoners en een betere ‘wijkeconomie’.

Via de activiteiten ontstaan de contacten met en tussen de bewoners. Door de activiteiten melden bewoners zich aan om ook als vrijwilliger in de wijk actief te worden. In 2020 kregen we minder nieuwe aanmeldingen dam voorheen. Wel bleven we in contact met de bestaande vrijwilligers.
In 2020 zijn activiteiten gestart om de bewustwording voor de energietransitie aan te jagen. Door de corona-maatregelen waren fysieke bijeenkomsten niet mogelijk, daarom werden alternatieven georganiseerd. Zoals de RRE-stratenacties met gesprekken aan de voordeur.
Het ‘zwerfvuil voor zakgeldproject’ droeg bij aan een schonere wijk. Jongeren van 9 tot en met 13 jaar ruimden in 10 weken 298 kg zwerfafval op en spaarden het ‘zakgeld’ dat ze hiermee verdienden voor een zelfgekozen doel.
Door het spaarelement in dit project leerden kinderen hoe je eerst spaart en wanneer je het bedrag bijeen hebt, een aankoop doet. Een mooi voorbeeld dat bijdraagt aan twee doelstellingen.

  1. Een ruimtelijk toekomstbestendige wijk:
  • De uitstraling van de wijk is ruimtelijk gezien verbeterd en iconen komen beter tot hun recht;
  • De entree van de wijk is verbeterd;
  • De beleving en waardering van groen, water en openbare ruimte is toegenomen.

Bereikte resultaten in 2020:
In 2020 is op verschillende plekken in de wijk gewerkt aan initiatieven die de wijk een betere uitstraling gaan opleveren. De verbetering van de Schoolstraat heeft een positief effect.
De iconen in de wijk zijn het Goosenmaatspark, de Acaciaschool en korenmolen ‘de Hoop’.
In 2020 ontwikkelde Beter Wonen, eigenaar van de Acaciaschool plannen voor een nieuwe invulling van dit voormalige schoolgebouw. In 2020 zette het bestuur van molen ‘de Hoop’ een fondswerving op voor de bouw van een molenschool. Programma Nieuwstraatkwartier ondersteunde deze ontwikkelingen zodat deze beide iconen in de nabije toekomst beter tot hun recht gaan komen.

In 2020 was bij alle planvorming aandacht voor verbetering van groen, water en de openbare ruimte.

  1. Een klimaat-adaptieve en aardgasvrije wijk;
  • De energie-transitie is meer in gang gezet;
  • Woningen hebben gemiddeld energielabel B;
  • De bewustwording van duurzaamheid en klimaatsverandering is verbeterd.

Bereikte resultaten in 2020:
Juist voor huiseigenaren in kwetsbare wijken, met een smalle beurs en een oudere woning, is de energietransitie een forse opgave. Niets doen is geen optie omdat door stijgende energieprijzen het risico op energiearmoede - en dus de ongelijkheid - toeneemt.
Er zijn nog weinig methoden beschikbaar om de bewustwording over energietransitie in kwetsbare wijken op gang te brengen. In het Nieuwstraatkwartier verkennen we, met behulp van een provinciale subsidie, met verschillende projecten wat aansluit bij de vraag van inwoners van de wijk.
Die activiteiten dragen op verschillende niveaus bij aan klimaatadaptatie en een aardgasvrije wijk.
Een verbeterde en verduurzaamde woning biedt de eigenaar meer wooncomfort en lagere energielasten.
De energietransitie biedt daarnaast kansen om de leefbaarheid en de uitstraling in het Nieuwstraatkwartier te verbeteren.

De notitie ‘Stappen naar een duurzaam Nieuwstraatkwartier’ beschrijft het proces en de ontwikkelingen met deze aanpak. In deze pilot trekken we samen op met programma Duurzaamheid voor de verdere doorontwikkeling van de aanpak. De opgedane ervaringen delen we met de provincie Overijssel en Platform 31. Beiden toonden belangstelling voor de ervaringen met de energietransitie in het Nieuwstraatkwartier. Deze opbrengst willen zij benutten voor een te ontwikkelen aanpak voor de energietransitie in kwetsbare wijken.

5. Vergroten vertrouwen in de toekomst van de wijk, gemeente en andere (overheids)organisaties

  • De samenwerking met en tussen partijen in de wijk is beter
  • Communicatie is duidelijk

Bereikte resultaten in 2020:
Het niet doorgaan van activiteiten door de coronamaatregelen en de contacten op afstand zijn een punt van zorg.
Door corona kwamen veel activiteiten stil te liggen. Desondanks lukte het om stappen te zetten zoals in de Schoolstraat, de Graven- en Witvoetenstraat en het bedrijfsterrein Achter de Molen.
Door korte lijnen pakken we nieuwe ontwikkelingen vanaf de planvorming samen op. We werken opgavegericht en focussen op het doel. Op die manier bereiken we samen meer dan ieder afzonderlijk.
In de wijkkrant, die vier keer is verschenen in 2020, communiceren we duidelijk en begrijpelijk. De wijkkrant schrijft uitsluitend over gerealiseerde en concrete onderwerpen omdat dit bijdraagt aan de trots in en over de wijk.
Het vertrouwen van bewoners en ondernemers in de organisaties/gemeente neemt toe. We merken dit door de verhalen die gedeeld worden en de wijze en frequentie waarop bewoners, ondernemers en organisaties ons benaderen.

Deze pagina is gebouwd op 07/19/2021 15:32:02 met de export van 07/19/2021 15:20:17